0

В интервю за в. „Кориере дела Сера“ папа Франциск заяви, че е поискал среща в Москва с руския президент Владимир Путин, за да се опита да спре войната в Украйна, но не е получил отговор.

"В първия ден на войната се обадих на украинския президент Зеленски. От друга страна, не се обадих на Путин… Исках да направя ясен жест към всички и за тази цел отидох при руския посланик. Помолих ги да обяснят, казах му "моля, спрете".

И тогава, след двадесет дни война, помолих кардинал Паролин да предаде на Путин съобщението, че съм готов да отида в Москва… Все още не сме получили отговор и продължаваме да настояваме за среща, въпреки че се опасявам, че Путин не може и не иска да проведе тази среща точно сега. Но толкова много жестокост, как може да не бъде спряна?", казва понтификът.

Опасенията на папа Франциск са, че засега Путин няма да спре. Той се опитва да разбере и корена на това поведение, мотивите, които го подтикват.

Може би "лаят на НАТО пред вратата на Русия" е накарал лидера в Кремъл да реагира лошо и да отприщи конфликта. "Гняв, който не мога да кажа дали е бил провокиран, но може би е бил улеснен“, казва той.

А сега тези, които се грижат за мира, са изправени пред големия въпрос за доставките на оръжие от западните държави за украинската съпротива. Това е въпрос, по който не всички са съгласни, въпрос, който разделя католическия и пацифисткия свят. Папата казва, че в центъра на доктрината му винаги е било отхвърлянето на надпреварата във въоръжаването, отказът от увеличаването на производството на оръжия, които рано или късно някой решава да изпробва на в реални условия, причинявайки смърт и страдание. "Не знам как да отговоря на въпроса дали е правилно да се доставят оръжия на украинците", разсъждава той. "Ясно е, че там се тестват оръжия. Руснаците вече знаят, че танковете са малко полезни, и мислят за други неща. Ето защо се водят войни: за да се изпробват оръжията, които сме произвели. Същото се случва по време на гражданската война в Испания преди Втората световна война. Търговията с оръжие е скандална и малцина се борят с нея, казва папа Франциск.