0

К олумбийските наркопроизводители вече могат само да завиждат на евроколегите си. Старият континент все повече се превръща в център за производство и транзит на кокаин към други региони. Освен това самата тя е пазар за наркотици за много милиарди евро, обявиха агенции на ЕС, цитирани от Ройтерс.

В публикуван доклад те също така предупредиха, че производство на метамфетамини в Европа нараства. След канабиса кокаинът е най-използваният наркотик в Европа, с милиони консуматори и продажби за близо 10,5 милиарда евро (11,1 милиарда долара) през 2020 г., казаха европейската полицейска служба Европол и Европейският център за мониторинг на наркотици и наркомании.

Европейският пазар се разраства, стимулиран от по-високото производство в Южна Америка и нарастващите възможности за производство на наркотици в самата Европа. При това пазарът може да се разшири още повече с разработването на нови видове кокаинови продукти за пушене, сочи докладът и предупреждава за високите здравни рискове.

"В самата Европа нараства производството, което показва промени в ролята на региона в международната търговия с кокаин", отчита докладът.

Белгия изглежда е център на това производство в Европа, сочат данни, събрани от двете агенции на ЕС. Това е държавата членка на блока, която е конфискувала най-много кокаин през 2020 г. - последната година, за която има данни - с общо количество от 70 тона, най-много от които - в пристанището на Антверпен. Нидерландия е на второ място в Европа по заловен кокаин - 49 тона.

Белгия също е водещата държава по производство на кокаинова паста, заедно с Нидерландия и Испания, сочи докладът. Той представя като доказателство конфискуването на големи количества химически прекурсори за производство на кокаин.

По-голямата част от кокаина, внасян в Европа от Южна Америка, продължава след това към други части от света, най-вече към Близкия изток и Азия. Това превръща Европа в "ключов транзитен пункт за дрогата, идваща от други държави", се отбелязва в доклада.

Европейският пазар за метамфетамини също се разраства,. Той все пак остава много по-малък в сравнение с този на кокаин, макар да е трудно да се изчисли общият му обем, посочват Европол и Европейският център за мониторинг на наркотици и наркомании.

Синтетичните наркотици традиционно се произвеждат основно в Чехия и са консумирани в Източна Европа. Нови данни обаче сочат, че нараства търсенето им и в Западна Европа, особено в Белгия, която също се превръща в голям производител на подобен вид дрога, отбелязват двете агенции на ЕС.

Европа е водещият производител на метамфетамини в света. Европейските производители си сътрудничат все повече с мексикански престъпни групи, за да усъвършенстват производствения процес, предупреждава докладът.