0

С Русия може да бъде подписана само тяхната капитулация и колкото по-бързо го направят, толкова по-изгодно ще е за тяхната страна, заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексий Данилов, цитиран от украинските медии и официални лица.

Това съобщение не беше пропуснато в Москва и последва отговор от заместник-председателят на руския Съвет за сигурност, бивш президент и основен играч в тандема за оставането на Владимир Путин на власт след втория му президентски мандат - Дмитрий Медведев. „Зеленски не се нуждае от мирен договор. За него мирът е КРАЙ. Или бърз - от нацистите, които ще го обесят "на някой клон" за сговор с московците.

Или по-бавен - от съперниците му, които ще успеят да го свалят от власт като президента, загубил войната. Това се потвърждава и от различните мутри около него, които дрънкат, че няма да има мирен договор“, написа Медведев в Телеграм.

Същевременно в днешната сводка на британското разузнаване се коментира състоянието на руската армия. Бюджетът за отбрана на Русия се е увеличил приблизително два пъти между 2005 и 2018 г. Инвестирани са средства за модернизиране на военновъздушните, сухопътните и военноморските сили. Модернизацията на оръжията обаче не позволи на Русия да надделее над Украйна. Численото превъзходство не успя да се превърне в решаващо предимство поради пропуски в стратегическото планиране и оперативното изпълнение на плановете. В резултат на нахлуването в Украйна руската армия стана значително по-слаба, както материално, така и концептуално. Възстановяването на бойната ефективност ще бъде възпрепятствано от санкциите. Това ще има дългосрочно въздействие върху способността на Русия да разполага с конвенционални въоръжени сили, гласи съобщението.

Руският президент Путин може официално да обяви война на Украйна на 9 май, твърди Си Ен Ен, позовавайки се на западни служители.

Путин може да използва символичното значение на Деня на победата, за да обяви или военни постижения в Украйна, или ескалация на военните действия, или и двете, твърдят източници, интервюирани от телевизията. Те смятат, че най-вероятният сценарий е официално обявяване на война.

Сега руските власти настояват, че в Украйна се провежда "специална военна операция"; думите "война" и "инвазия" на практика са забранени в контекста на военните действия.

Според Си Ен Ен официалното обявяване на война може да увеличи обществената подкрепа, а също така да позволи на руските власти да обявят мобилизация, от която Русия има голяма нужда в момента.

На 5 март Путин заяви, че няма предпоставки за въвеждане на военно или друго специално положение в Русия, нито пък има такива планове.