0

Н ужни са активни действия от страна на Европейския съюз в посока възстановяване на мира в Украйна чрез подкрепа на руско-украинските преговори. Това заяви по време на видеоконферентна връзка с германския канцлер Олаф Шолц китайският президент Си Дзинпин, съобщава вестник „Renmin Jibao“.

"Китай винаги е подкрепял мира. Всяка от заинтересованите страни трябва да подкрепи възстановяването на мира чрез насърчаване на преговорите между Русия и Украйна", заяви китайският лидер.

Както уточни Си Дзинпин, Пекин подкрепя всички усилия на международната общност, които могат да укрепят политическия диалог между Москва и Киев. Според него от ситуацията в Украйна зависи сигурността на европейските държави.

"Заради украинската криза Европа отново се оказа на кръстопът. Трябва да се положат всички възможни усилия, за да се избегне ескалация на конфликта и разрастване на неговите мащаби, тъй като това може да доведе до неконтролируема ситуация", добави председателят на КНР.

Руско-украинските преговори се водят от 28 февруари, като делегацията на Москва е ръководена от съветника на руския президент Владимир Медински. В Беларус бяха проведени няколко срещи, след което страните продължиха да общуват чрез видеовръзка.