0

Д а се игнорират "апокалиптичните прогнози" за предстояща руска инвазия. За това призова украинският външен министър Дмитро Кулеба в неделя, цитиран от "Ройтерс".

Да се игнорират "апокалиптичните прогнози" за предстояща руска инвазия. За това призова украинският външен министър Дмитро Кулеба в неделя, цитиран от "Ройтерс".

По думите му, в момента страната му е силна и има безпрецедентна международна подкрепа.

Президентът Володимир Зеленски заяви преди седмица, че Украйна не е потъващ Титаник и обвини Вашингтон и медиите, че подклаждат паника, която пречи на икономиката, когато "няма танкове по улиците".

"Днес Украйна има силна армия, безпрецедентна международна подкрепа и вяра на украинците в своята страна, написа Кулеба в "Туитър". Врагът трябва да се страхува от нас, а не ние от тях."
Ден по-рано двама американски официални лица заявиха, че Русия може да е готова за пълномащабно нахлуване в Украйна до средата на февруари, тъй като разполага с около 70% от бойната мощ.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза в неделя, че Русия може да предприеме военни действия "всеки ден", но все пак може да избере дипломация.

"Различните столици имат различни сценарии, но Украйна е готова за всяко развитие", каза Кулеба.

Европейският икономически комисар Паоло Джентилони каза в неделя, че фокусът трябва да бъде върху дипломацията.

"Трябва да помогнем на страните от НАТО, граничещи с Русия, и да ги укрепим и от военна гледна точка", каза той по италианската национална телевизия RAI.