0

Б ританското правителство налага нови санкции на Русия, съгласно които ще бъде считано за престъпление самолети, притежавани или наемани от руснаци, да влизат в британското въздушно пространство. Налага се забрана и върху износа на космическа и авиационна технология.

Британското правителство налага нови санкции на Русия, съгласно които ще бъде считано за престъпление самолети, притежавани или наемани от руснаци, да влизат в британското въздушно пространство. Налага се забрана и върху износа на космическа и авиационна технология.

Върху притежаваните от Русия самолети вече е наложена забрана да летят до Обединеното кралство, така че новите санкции засягат частните самолети, регистрирани в трети страни, наемани от богати руснаци. Британското правителство уточни, че санкциите се прицелват в лица, които са близки на Кремъл.

Властите вече разследват дали частен самолет, регистриран в Люксембург, намиращ се на частното летище Фарнбъро в графство Хемпшър, е притежание на руски гражданин и е в наруешение на санкциите.

Правителсвото налага в допълнение нови търговски санкции, които забраняват британски износ на авиационна или космическа технология за Русия.

Обявявайки новите мерки, външният министър Лиз Тръс отбеляза, че „те ще причинят допълнително икономическа болка на Русия и на всички близки до Кремъл“. Тя допълни, че правителството ще продължи да подкрепя Украйна и ще работи за изолирането на Русия на международната сцена. Министърът на транспорта Грант Шапс каза, че Великобритания е една от първите страни, забраняваща руските самолети, като от днес санкците отиват още по-далеч, определяйки като престъпление полетите на руски самолети в британското въздушно пространство.