0

Р азговорите между руския президент Владимир Путин и френския му колега Еманюел Макрон в Кремъл приключиха. Срещата продължи повече от пет часа. Двамата лидери са провели част от разговора си по време на работна вечеря, по време на който руският президент е почерпил Макрон с есетра, еленско месо, торта с круши и два вида руско вино.

Откривайки разговорите, Путин заяви, че "между Москва и Париж е създадена добра атмосфера за установяване на отношенията между двете страни като цяло".

Френският президент заяви, че разговорът може да постави началото на деескалация на ситуацията около Украйна. От своя страна Владимир Путин заяви, че Макрон работи усилено за решаване на проблемите в областта на сигурността.

На съвместната пресконференция пръв говори Путин и заяви, че дискусиите са били предимно за политиката на отворени врати на НАТО и присъединяването на Украйна към алианса. По думите на Путин е бил обсъден и Минск-2. "За всички е очевидно, че днешните власти в Киев са поели курс към разрушаване на споразуменията от Минск", каза той. Путин изброи мерките, които Украйна пренебрегва в рамките на тези споразумения - пряк диалог с "ЛНР и ДНР", специален статут на Донбас, амнистия.

Той изтъкна и други оплаквания срещу Украйна, като например преследването на опозицията заяви, че е предложил на Порошенко политическо убежище. "Искам да потвърдя предложението си. Готови сме да предоставим убежище на хора като г-н Порошенко в Русия."

Путин заяви, че днес Макрон е имал редица интересни предложения за Украйна, "за които все още е рано да се говори“.

Макрон взе думата след Путин. Той призна различията с руския президент и заяви, че "политиката на отворени врати на НАТО е екзистенциален въпрос".

Макрон обаче призна, че през последните 30 години са били нанесени "травми". Това може да бъде тема за обсъждане с Русия. "Опитахме се да намерим точките, в които позициите ни съвпадат", каза Макрон и допълни, че са необходими нови механизми за осигуряване на стабилността в Европа, но не с преразглеждане на съществуващите договорености.

Френският президент заяви, че сега най-важното е да се деескалира обстановката и да се договорят конкретни мерки. "Обсъдихме това, през следващите дни и седмици то трябва да бъде потвърдено", каза Макрон, като уточни, че "следващите дни ще бъдат решаващи".

Той уточни, че утре ще разговаря с украинския президент Володимир Зеленски в Киев по този въпрос. А също и с представители на НАТО.