0

И ран е задържал два гръцки танкера в отговор на решението на гръцките власти да удовлетворят искането на САЩ да се източи горивото от задържан в Гърция руски танкер, съобщава „Катимерини“. 

Техеран е задържал днес следобед два танкера, собственост на гръцки компании и плаващи под флага на Гърция. На борда на плавателните съдове са се качили ирански военнослужещи. Единият от танкерите – „Делта Посейдон“ е собственост на Диамандис Диамандидис, а собствеността на втория не е установена със сигурност, съобщава „Катимерини“, позовавайки се на източници в сектора на корабоплаването.

Според информацията шестима ирански военнослужещи са слезли на „Делта Посейдон“ от хеликоптер, като екипажът е получил заповед да се яви на разпит.  

Корабът е бил натоварен с ирански суров петрол, който е трябвало да бъде доставен в гръцки рафинерии. Операцията е извършена в Персийския залив в момент, в който танкерите са пътували към крайните си дестинации. Двата танкера са закарани в териториалните води на Иран и в момента са задържани там. 

По-рано тази седмица гръцките власти разрешиха източването на горивото от руски танкер, задържан в средата на април в териториалните води на Гърция. Искането за изпомпването на горивото е на САЩ, които твърдят, че собственик на пратката е компания, която е част от списък със санкционирани от Вашингтон компании. Техеран определи случващото се с руския танкер като „международен обир“.