0

В ъпреки, че все още български вестници рядко преминават границата с т.нар. Република Македония читател на „Телеграф“ в Скопие , който редовно чете българските издания в интернет ни изпрати снимки от лобното място на българската героиня Мара Бунева. Което е на алеята на метри от Камен мост на река Вардар. Снимките са направени на 11 януари тази година преди обед.

В желанието си да уязват паметта на героинята и България скопските властници еничари са монтирали на мястото нелепа „артинсталация“. Поне 5 пъти паметната плоча, поставяна от български патриоти от двете страни на границата е потрошвана и последваха официални протести от нашето посолство в Скопие. След ремонта на брега на Вардар и алеята до реката, продължил няколко години те са циментирани една от счупените паметни плочи, а до нея последната, оставена здрава.

Интересна ще бъде реакцията на сърбоманите в Скопие, ако българският премиер Кирил Петков, на който карантината му изтича ден преди официално обявеното посещение в РСМ на 18 януари пожелае да положи букет цветя на лобното място на българската героиня?!

На 13 януари 1928 година българката от Тетово Мара Бунева застрелва на алеята, на метри от Камен мост сръбския прокурор, мъчител на българите в Македония Велимир Прелич, осъден на смърт от ВМРО. После тя насочва пистолета към гърдите си и смъртоносно се прострелва. Утре Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония“ и представители на фондацията ще пътуват към Скопие, за да почетат героинята и положат цветя на лобното й място в нейна памет. Ще проследим, дали букетите венци и цветя ще оцелеят до вечерта.