0

В речта си при встъпването в длъжност във вторник президентът на Южна Корея Юн Сук Йол даде приоритет на либералната демокрация и пазарната икономика, вярвайки, че свободата и бързият растеж могат да решат многобройните предизвикателства, пред които е изправена страната. Той също така обеща да укрепи икономиката на Северна Корея, ако тя започне процес на денуклеаризация.

Церемонията по встъпване в длъжност се проведе в Народното събрание и на нея присъстваха около 41 000 души, включително бивши президенти и членове на семействата на починали бивши лидери, парламентарни и правителствени служители, дипломатически пратеници и поканена общественост.

"Призванието на нашето поколение е да изгради нация, която изповядва либералната демокрация и осигурява процъфтяваща пазарна икономика, нация, която изпълнява отговорността си на надежден член на международната общност, и нация, която наистина принадлежи на народа", заяви Юн.

Новият президент заяви, че много страни, включително Южна Корея, са изправени пред множество кризи, включително бързо променящи се търговски режими, въоръжени конфликти и войни, рекордно нисък растеж, нарастваща безработица, поляризация, вътрешни конфликти. Според него свободата е най-важната основна ценност за преодоляване на предизвикателствата.

"Свободата е универсална ценност", каза той. "Всеки гражданин и всеки член на обществото трябва да може да се радва на свобода. Ако свободата на един човек е нарушена или не е коригирана, това е посегателство върху свободата на всички."

Според президентската канцелария той използва думата "свобода" 35 пъти в инаугурационната си реч, най-много от всички споменати думи, следвана от „гражданите“ и „обществото“ по 15 пъти.

Отделните държави трябва да направят това, но и глобалните граждани трябва да се обединят, да са солидарни, за да се справят с тези несправедливости, ако и когато се появят, каза той.

"Гладът, бедността, злоупотребата с власт и въоръжените конфликти отнемат личната ни свобода и ни лишават от неотменимото ни право на стремеж към щастие", каза Юн. "Ние, като граждани на света, които се радват на истинска свобода, никога не трябва да си затваряме очите, когато свободата е обект на посегателство."

Юн вярва, че разделението и социалните конфликти, които измъчват корейското общество и застрашават свободата и либералния демократичен ред, могат да бъдат преодолени с бърз и устойчив растеж.

"Бързият растеж ще открие нови възможности", казва той. "Той ще подобри социалната мобилност, като по този начин ще ни помогне да се отървем от основните пречки, които задълбочават социалното разделение и конфликтите."

Президентът заяви, че е от решаващо значение нацията да постигне бърз растеж и че това ще бъде възможно само чрез наука, технологии и иновации.

"Науката, технологиите и иновациите - те ще защитят нашата демокрация, ще разширят свободата и неотменимите ни права, за да могат нашите хора да се радват на устойчив и достоен живот."

Той също така призова за денуклеаризация на Северна Корея за постигане на мир на Корейския полуостров.

Макар че програмите за ядрено оръжие на Северна Корея са заплаха не само за сигурността на Южна Корея и на Североизточна Азия, "вратата за диалог ще остане отворена" за мирно разрешаване на тази заплаха, заяви президентът.

"Ако Северна Корея наистина започне процес на пълна денуклеаризация, ние сме готови да работим с международната общност, за да представим смел план, който значително ще укрепи икономиката на Северна Корея и ще подобри качеството на живот на нейния народ."

Юн вярва, че денуклеаризацията на Северна Корея ще допринесе значително за постигането на траен мир и просперитет на Корейския полуостров и извън него.

"Днес тържествено обещавам, че ще направя всичко възможно, за да издигна Корея в страна, която наистина принадлежи на народа", каза той. "Страна, основана на стълбовете на свободата, правата на човека, справедливостта и солидарността; страна, която се уважава от другите по света. Нека да тръгнем заедно по този път."

Новият президент започна президентския си мандат в полунощ срещу понеделник, като получи доклад от Обединения комитет на началник-щабовете в ситуационната зала на Националния център за управление на кризи, разположен в подземието на президентската канцелария в Йонсан, централен Сеул.