0

П родължават усилията за откриване и спасяване на хора във Флорида. Американският щат беше връхлетян от урагана Иън, който причини огромни разрушения.

Най-малко 10 души са загинали, но властите се опасяват, че потвърденият брой може да нарасне значително. Около 2,2 милиона домове и предприятия във Флорида са без електричество.

Президентът Джо Байдън вече заяви, че бурята от първа категория може да се окаже най-смъртоносният ураган в историята на Флорида със „значителни загуби на живот“.

Наводненията са били толкова големи, че са хванали в капан доста хора в домовете им, казаха официални лица. Националната гвардия ходи от врата на врата в град Орландо, за да спасява блокираните.

В момента Иън се придвижва към вътрешността на страната и се насочва към Северна и Южна Каролина. Той връхлетя Флорида като ураган от четвърта категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън. Скоростта на съпътстващите ветрове достигаше 241 километра в час. Иън отслабна над сушата до тропическа буря, но се очаква отново да набере сила и да връхлети с нова сила Каролина.