0

С амолет на израелската авиокомпания El Al, изпълняващ полет от Варшава за Тел, кацна аварийно в турския курорт Анталия, поради медицински инцидент с пътник.

След консултация с лекар в самолета било взето решение за спешно приземяване, за да може болният пътник да бъде откаран възможно най-бързо до лечебно заведение, съобщава израелският телевизионен канал Channel 12, цитиран от германското издание "Билд".

Пътниците са останали блокирани на борда и не им е било позволено да напуснат самолета. А турските екипи на летището са отказали да заредят самолета с гориво.

От началото на войната срещу „Хамас“ всички директни полети от Израел до Турция са отменени. В момента Турция е един от най-острите критици на Израел и обяви през май, че ще спре целия износ и внос към и от Израел поне до 26 октомври 2024 г., припомня Channel 12.

Aвиокомпания El Al e проучвала възможността за излитане и кацане на летище в друга държава, за да заредят с гориво. Според Flightradar 24 полетът е бил отклонен към гръцкия остров Родос.

Преди избухването на конфликта в Близкия изток Turkish Airlines беше водещата чуждестранна авиокомпания в Израел. На 10 октомври - три дни след началото на войната, тя обаче прекрати дейността си в страната.