0

Г оляма роботизирана ръка, подобна на тези в автомобилните заводи, изважда замразени пържени картофи и други храни от фризера, потапя ги в горещо олио, след което поставя готовия за сервиране продукт в тава.

Flippy 2 може да приготвя няколко ястия по различни рецепти едновременно, като намалява нуждата от персонал за кетъринг и ускорява доставката на поръчки.

"Когато поръчката постъпи чрез системата на ресторанта, тя автоматично изпраща инструкциите към Flippy", казва в интервю главният изпълнителен директор на Miso Майк Бел. "Той го прави по-бързо или по-точно, по-надеждно и по-щастливо, отколкото повечето хора го правят", добави Бел.

Miso заяви, че разработката на Flippy е отнела пет години и наскоро го е пуснала в търговската мрежа. Името на робота идва от Flippy, по-ранен робот, създаден да обръща бургери. Но след като екипът на Miso завършил тази машина, те осъзнали, че на станцията за пържене е много по-натоваренo, особено късно вечер.

"Когато поставим робот в даден обект, клиентите, които идват и поръчват, правят снимки, видеоклипове, задават куп въпроси. А когато дойдат втори път, сякаш дори не го забелязват, просто го приемат за даденост", казва той.

Инженерите на Miso могат да наблюдават работата на роботите Flippy 2 в реално време на голям екран, което им дава възможност да помагат при отстраняването на възникнали проблеми. Редица ресторантски вериги са приели роботизирания фритюрник, включително Jack in the Box в Сан Диего, White Castle в Средния Запад и CaliBurger на Западното крайбрежие, казва Бел.

Бел казва, че три други големи вериги за бързо хранене в САЩ са пуснали в действие Flippy 2, но се колебае дали да го рекламира поради чувствителността към схващанията, че роботите отнемат работата на хората.

"Задачите, които хората с най-голямо удоволствие отхвърлят, са задачи като пърженето. Те се радват, че имат помощ, за да могат да правят други неща", казва Бел.

Един от следващите ѝ проекти е Sippy - робот за приготвяне на напитки, който приема поръчка от клиент, налива напитки, слага капачки, поставя сламка и ги групира.

Бел казва, че някой ден хората ще "влязат в ресторант, ще погледнат към робот и ще си кажат: "Ей, помните ли старите времена, когато хората правеха такива неща?