0

П резидентът на САЩ Джо Байдън направи скандално изказване, след като заяви „Може и да съм бял, но не съм глупав“ в опит шега по време на събитие по случай Месеца на черната история.

Неумсетната шега беше направена минути след като 80-годишният държавен глава се опита да си направи майтап с лидера на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис, който е тъмнокож. „Може да съм бяло момче, но не съм глупав. Знам къде е силата... мислите, че се шегувам. Преди много време научих за Божествената деветка“, каза Байдън, имайки предвид група афро-американски братства и женски дружества. “Джефрис е тук, въпреки факта, че когато се кандидатира за първи път, аз водих кампания в негова подкрепа“, каза Байдън.

Американският президент е имал и в миналото неприятни момени, свеъзани с напрежението между бели и тъмнокожи в САЩ. През 2020 г. той предизвика голямо недоволство, след като каза, че афро-американските избиратели, които гласуват за Доналд Тръмп „не са черни“. През 2022 г. Байдън заяви, че е бил арестуван, време на протести за гражданските права на тъмнокожите, за което няма никакви доказателства.