0

Б елият дом опроверга условното предложение на президента Джо Байдън да седне на масата на преговорите с Владимир Путин, като заяви, че той „няма намерения да провежда среща в момента”.

„Путин не е показал абсолютно никаква склонност да се интересува от какъвто и да е диалог. Всъщност, точно обратното”, заяви пред репортери съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Кърби.

Байдън заяви в четвъртък по време на съвместна пресконференция с френския президент Еманюел Макрон, че би бил готов да разговаря с Путин за разрешаване на конфликта в Украйна, ако лидерът на Кремъл „търси начин да сложи край на войната”.

Кърби заяви, че Западът не настоява президентът на Украйна Володимир Зеленски да започне преговори с Русия в момент, когато украинските сили имат многократни успехи срещу нахлуващите руски военни.

„Президентът изобщо не е посочвал, че сега е моментът за преговори. Всъщност, той беше последователен, че само Зеленски може да определи дали и кога ще има преговорно споразумение и как ще изглеждат обстоятелствата около това споразумение”, каза още Кърби.

„Войната може да приключи днес, без преговори, ако Путин постъпи правилно и просто напусне Украйна. Неговите войски нямат място там”, допълни съветникът.