0

В края на миналата седмица украинската 63-та механизирана бригада издигна украинския флаг в град Ню Йорк, на 20 километра северно от Авдиевка в Донецка област, съобщи сръбското издание Kurir. Знамето е знак, че украинските войски са се върнали в центъра на този град само месец след като руснаците го поеха под контрол.

БЕЗ МАЙТАП: Русия превзе Ню Йорк! (СНИМКА)

Твърди се, че това не е изолиран случай. Украинските войски започват контраатаки в няколко сектора на източния фронт, прекъсвайки инерцията на руската офанзива.

Това не означава, че руснаците вече не напредват никъде. Миналия уикенд те окупираха части от Хродивка, селище на около 12 километра източно от Покровск. Разпръснатите украински контраатаки обаче усложняват планирането на руснаците и дават на украинците нова надежда за източния фронт.

Миналия месец руснаците окупираха Ню Йорк поради голям недостиг на украински войски . Недостигът отчасти е резултат от противоречивото решение на украинските лидери да атакуват руския регион Курск. В тази атака бяха изпратени мощни части от около осем украински бригади.

Битката далеч не е приключила. Украинският център за отбранителни стратегии казва, че "боевете продължават в северната и източната част на града, северно от самия град и в района на Нелипивка".

Докато 53-та механизирана бригада си пробива път в центъра на града, руските сили навлизат в Пивнично на източния край на Торецко, на три километра от Ню Йорк.