0

С траните от Южна Европа и Средиземноморието тайно купуват петрол от Русия, съобщава „Bloomberg“, позовавайки се на данни за движението на танкери.

Според изданието в първата седмица на август обемът на доставките на суров петрол от руските експортни терминали в Черно и Балтийско море до италианските пристанища е достигнал седемседмичен връх. Испания от своя страна за първи път от април закупи партида петрол от руската марка Urals. Уточнява се, че доставката е извършена от Казахстан.

За първи път от февруари Гърция купува руски петрол. В същото време Румъния и България увеличиха покупките си на въглеводороди от Русия до 255 000 барела на ден.

Освен това Турция увеличи покупките до най-високите нива от шест седмици. Според агенцията всичко това показва висок риск от нарушаване на антируските санкции, включително отказа за закупуване на суров петрол от декември 2022 г. Общите доставки на руски суров петрол за европейските потребители сега се оценяват на около 1,38 милиона барела на ден, което е най-високата стойност за последните 5 седмици, но по-ниска от доставките преди началото на специалната операция от 1,85 милиона барела.