0

М икаела Шифрин счупи всички възможни рекорди в алпийските ски, а Лионел Меси добави и световната титла с Аржентина към планината си от трофеи и купи в клубния футбол. На теория скиорка и футболист трудно биха попаднали заедно в класация, но американското списание „Тайм“ реши този проблем: двамата са сред стоте най-влиятелни хора на планетата.

Микаела Шифрин поставя рекорд след рекорд и направи революция в ските със своята техника, с което си заслужи да бъде обявена една от 100-те най-влиятелни хора за 2023 г. от списание Time. Американката, която отбеляза 88-ата си победа в Световната купа тази зима и по този начин постави нов рекорд, фигурира в списъка в категорията "Пионери". „Нямам думи за честта да бъда в този списък“, написа 28-годишната в Instagram.

Според изявление на Американската ски асоциация в четвъртък, признанието отразява упоритата работа, отдадеността и постиженията на Шифрин в алпийските ски и подчертава нейното влияние извън ските.

Предшественичката на Шифрин като кралица на алпийските ски и втора най-добра жена в историята с 82 победи в Световната купа, Линдзи Вон, написа: „С оттеглянето на Серина Уилямс има място за още една жена суперзвезда в световния спорт и Микаела запълва празнината".

Списъкът с успехи на Шифрин е дълъг: В допълнение към 88 победи в Световната купа, тя също спечели световното първенство седем пъти и спечели три олимпийски медала, включително два златни. Триумфирала е и пет пъти със Световната купа по ски.

Други видни спортисти в списъка заедно с Шифрин са аржентинският световен шампион по футбол Лионел Меси в категорията „Титани“ и световният лидер в женския тенис Ига Швьонтек от Полша в категорията "Новатори". А американската баскетболистка Бритни Грийнър, която прекара 10 месеца в руски затвор и бе освободена само в замяна на търговец на оръжие, също е една от 100-те най-влиятелни личности - според "Time" тя заслужава мястото си в категорията "Икони".

Американският куотърбек от NFL Патрик Махоумс е в категорията "Титани", като Лео Меси, а съотборникът на Бълхата в ПСЖ Килиан Мбапе е нареден в категорията "Новатори", където е и Ига Швьонтек.