0

М омиче на 17 години бе извадено живо от руините на срутена сграда в окръг Кахраманмараш 248 часа след разрушителните земетресения в този район миналата седмица, предаде агенция Ройтерс. Днес Алейна Омез бе извадено от спасителните екипи и откарано в болница. 

Турската държавна телевизия TRT показа кадри как спасителите изнасят Алейна на носилка, завита със златисто термоодеяло.

Жертвите на разрушителните земетресения в южната част на Турция миналата седмица нараснаха до 36 187 души, съобщи по-рано в четвъртък Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Земетресението бе с магнитуд 5,3 е регистрирано на дълбочина 10 километра на остров Крък в северната част на Далматинските острови.

Трусът е регистриран в 9:47 часа местно време. Епицентърът е на 36 км от Риека и на 14 км от Цриквеница, според Европейско-средиземноморският сеизмологичен център.

Леко земетресение бе регистрирано тази сутрин и в България, в района на Тополовград, сочи справка в сайта на БАН и Европейския сеизмологичен център.

Трусът е бил с магнитуд от 3.2 по Рихтер, в 7.57 ч., на дълбочина от 8 км.

Във вторник земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер разлюля Румъния. Епицентърът бе в близост до град Тисмана. Трусът бе усетен и в България.

Силни земетресения в Турция и Сирия отнеха живота на повече от 40 000 души и оставиха милиони нуждаещи се от спешна помощ. Първият трус беше с магнитуд 7,7 на 6 февруари, а вторият - по-късно същия ден, с магнитуд 7,6.