0

И лон Мъск заяви днес, че неговата ракетна компания „СпейсЕкс“ ще продължи да финансира своята интернет услуга „Старлинк“ в Украйна, само ден след като беше казал, че не може да си позволи да продължи да го прави, предадоха световните агенции.

Мъск написа в Туитър: „по дяволите… въпреки че „Старлинк“ продължава да губи пари, а други компании получават милиарди от доларите на данъкоплатците, ние просто ще продължим да финансираме безплатно правителството на Украйна“.

Засега не е ясно дали предложението на Мъск е искрено или е израз на сарказъм, отбелязва Ройтерс.

В началото на октомври Мъск заяви, че „СпейсЕкс“ е похарчила 80 млн. долара за доставка и поддръжка на терминалите „Старлинк“ в Украйна и че до края на годината разходите на компанията ще надхвърлят 100 млн. долара.

На 14 октомври Си Ен Ен съобщи, че „СпейсЕкс“ е изпратила писмо до Министерството на отбраната на САЩ. В него компанията заявява, че не може да продължи да финансира сателитната мрежа Starlink за Украйна и моли Пентагона да поеме финансирането на системата. Според SpaceX разходите за експлоатацията на Starlink в Украйна ще достигнат 124 млн. долара до края на годината.

В същото време в телевизионния репортаж се посочва, че около 85 % от 20 000 терминала на „Старлинк“ в Украйна са били изцяло или частично платени от Полша, Обединеното кралство и САЩ, както и от краутфъндингови кампании и неправителствени организации. По данни на Си Ен Ен те са заплатили и около 30% от услугите за постоянна интернет връзка.

Коментирайки статията на Си Ен Ен, Мъск заяви, че „СпейсЕкс“ не иска възстановяване на предишни разходи за „Старлинк“ за Украйна, но и че не може да финансира системата "за неопределено време".

Пентагонът потвърди, че е получил писмо от „СпейсЕкс“. Говорител на министерството заяви, че агенцията работи "за намиране на решения за въоръжените сили на Украйна". Белият дом заяви, че проучва възможни варианти за подпомагане на Киев при осигуряването на сателитни комуникации.