0

Б ившият президент на САЩ Доналд Тръмп е прибрал кореспонденцията си с севернокорейския лидер Ким Чен Ун след края на мандата си, въпреки че е знаел, че тя е класифицирана информация и не бива да се изнася от Белия ом, твърди The Washington Post, позовавайки се на нова аудиокнига на американския журналист Боб Удуърд за Тръмп.

Според вестника през 2019 г., по време на един от разговорите с Удуърд, Тръмп показал на журналиста писмата, които е получил от Ким Чен Ун. Тогавашният президент на Съединените щати поискал от Удуърд „да се отнася към тях с уважение и да не казва на никого, че ги е виждал“.

През януари 2020 г. Удуърд помолил Тръмп по телефона да покаже писмата, които е писал на Ким Чен Ун, но получил отговор, че те са строго секретни, което доказва че бившият държавен глава е знаел какъв статут имат тези документи.

Въпреки това, според The Washington Post Тръмп е взел писмата и ги е изнесъл от Белия дом заедно с други секретни документи. Те са били намерени в имението му Мар а Лаго, където ФБР нахлу по-рано тази година.