0

В оенновъздушните сили на Финландия ще участват в противовъздушната отбрана на НАТО в България, Румъния и Черно море. Това обяви министърът на отбраната на страната Анти Хекянен.

Следващата година Финландия ще участва в т.нар. мисии на НАТО в мирно време с един кораб на военноморските сили и с максимум осем изтребителя F/A-18 Hornet на военновъздушните сили.

В СВЕТОВНА КЛАСАЦИЯ: БГ армията се срива!

„Активното участие на съюзниците в съвместните отбранителни задачи на НАТО в мирно време е сигнал за единство и засилва възпирането. Участието трябва да се разглежда като част от нормалната работа на една съюзническа държава, при която военните ресурси се използват за възпиране и защита на Алианса. Ние носим собствената си отговорност за общата отбрана и възпирането в цялата зона на съюза”, допълни Хекянен.

Държавният съвет ще представи на парламента доклад за участието на Финландия в съвместните отбранителни задачи на НАТО в мирно време през февруари.

НАШЕСТВИЕ? Изтребители часове наред преследваха НЛО

Задачите включват въздушно наблюдение и въоръжени патрулни полети под ръководството на интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, съобщават от Министерството на отбраната.