0

С илата на Българската армия се срива, стана ясно от класацията за 2024 година на специализирания военен сайт Global Firepower. Тя се изготвя на базата на редица показатели, сред които численост на войската, брой и вид бойни единици, бюджет за отбрана на страните. (Подробен списък за показателите вижте по-долу)

Родната войска е паднала с три места в класацията. Миналата година бяхме на 59-то, но през 2024 година сме се сринали до 62-ро.

От друга страна сърбите, които миналата година бяха само с една позиция пред нас, сега са дръпнали с шест нагоре и са на 56-то място. Северната ни съседка Румъния запазва миналогодишната си позиция и продължава да заема 47-мо място. Северна Македония обаче пада с две места, като от 108-мо заема 110-то. С две позиции също се смъква надолу и Гърция, като тяхната армия пада от 30-то на 32-ро място.

ПО АРМЕЙСКА МОЩ: Отстреляхме Хърватия, дишаме във врата на Сърбия

Турция е другата ни съседка, която се издига в класацията. Турската армия успява да пробие и да влезе в първенците по сила. Анкара издрапва от миналогодишната 11-та позиция до 8-ма през 2024 г., което я нарежда в топ 10 на най-силните армии в света.

Иначе в световен мащаб най-силна си остава армията на САЩ. Тя бива следвана от тези на Русия, Китай и Индия, като по този начин няма никаква промяна в челната четворка. Топ 10 обаче претърпява разместване.

Освен Турция, която изхвърля Франция от челната десетка, като Париж пада до 11-то място, Южна Корея се изкачва с едно място, като измества Великобритания от петата позиция и така Лондон заема шестата. Пакистан пада с две места и от седмо заема девето, а Япония пък се вдига с една позиция и от осма се вдига на седма. Десетото място в света си остава за Италия.

От държавите в Африка най-силна е армията на Египет. В Азия класирането води Русия. В Европа най-силна е армията на Великобритания. Бразилците са първи в Латинска Америка. В Северна Америка САЩ са първи.

С какви армии влязоха Русия и Украйна във войната?

Най-многочислена е армията на Китай – 2 035 000 военни. Пекин е следван от Индия с 1 455 550 души под пагон. Трети са САЩ с 1 328 000 военни. Руснаците са четвърти с армия от 1 320 000. Според сайта Българската армия се състои от 37 000 души.

В небето с най-много летателни апарати са САЩ. Те разполагат с общо 13 209. От тях близо 2000 са изтребители, а 3000 са хеликоптери. Втори е Русия с общо 4255, като от тях 809 са изтребители, а около 2000 са хеликоптери. Китай са трети с общ брой от 3304. Изтребителите са 1207, а хеликоптерите са малко над 1000. България разполага с 11 изтребителя и 31 хеликоптера.

С най-много танкове са руснаците. Те разполагат с 14 777 на брой. Втори са Северна Корея с 5845, трети са Египет с 5340. Китай се нареждат на четвърто място с 5000 танка, а САЩ са пети с 4657 машини. Според сайта нашата армия има 215 танка.

Във водата с най-много подводници разполага Русия – 65, а САЩ и Китай ѝ дишат във врата, съответно с 64 и 61 на брой. САЩ обаче имат най-много самолетоносачи – 11 на брой, Китай имат два, а Русия само един. Индия, Италия и Великобритания също имат по два самолетоносача. Франция има колко Русия – един. САЩ имат и най-много вертолетоносачи – девет на брой. Япония ги следва с четири, а Китай и Франция имат по три. Русия нямат нито един вертолетоносач. С по два са Австралия, Египет и Южна Корея. По един пък имат Бразилия, Испания и Тайланд. Военноморските ни сили разполагат с 4 фрегати, 3 корвета и 12 миночистачи.

НАЗАД В МИНАЛОТО: Иван Асен II провел хибридна война

При сформирането на класацията са взети предвид повече от 50 фактора, сред които брой на населението, брой на наличната военна работна сила, видове въоръжения и техният брой, природни ресурси, логистични възможности, бюджет за отбрана и географско местоположение. Анализаторите отбелязват, че уникалната вътрешна формула, използвана при получаването на резултатите, позволява на по-малките, по-напреднали в технологично отношение държави да се конкурират с по-големи, по-слабо развити страни.