0

Р ешението на Путин за инвазия в Украйна е жестоко, но човекът открай време изпада в братоубийствения грях на Каин. Само поводите за това са различни. Всъщност поводът е доста важен, защото и най-безскрупулният завоевател в миналото е държал да има някакво морално оправдание за своята агресия. Дори Троянската война е избухнала - поне според Омир – не заради геополитически сблъсъци, а заради Хубавата Елена, отвлечена от Парис (или сама избягала при него). Което донякъде оправдава прословутия френски израз „шерше ла фам“ (“търси жената“), като първопричина за случилото се.

Тържище

Наистина между причина и повод разликата е доста тънка. Показателен пример е българо-византийската война от 893 г. В онези дни властимащите в Константинопол стават все по-нервни от самостоятелната политика на България, която изгонва служещите на гръцки език свещеници. Император Лъв VI и неговите съветници като ответно действие преместват българското тържище от Цариград в Солун, с което засягат интересите на много българските търговци. Императорът игнорирал протестите на княз Симеон. И така той започва своята първа война срещу Византия.

Клокотница

Днес актуалната тема е хибридната война. В това отношение и ние сме дали своя скромен принос, и то ощe през XIII век. Между цар Иван Асен II и епирско-солунския деспот Тодор Комнин има мирен договор. Но последният нахлува в българските предели, без даже да обяви война. И когато на 9 март 1230 г. двете армии се срещат край Клокотница, не само за да вдъхнови по-малобройната си войска, но и за да внесе морален смут сред противника, Иван Асен II нарежда пергамента с мирния договор да бъде набучен на копие и вдигнат като знаме. Има ефект - войниците на Тодор Комнин - и гърци, и западни наемници, бързо хвърлят мечовете и се предават.

Кралската брада

Че женските капризи наистина могат да доведат до война свидетелства и историята на херцогинята на Аквитания Елеонора, която през 1137 г. се омъжва за френския крал Луи VII. Така освен с жена, кралят се сдобил и с двете богати френски провинции - Гаскония и Поату. Бракът им отначало бил щастлив, но след завръщането на краля от Втория кръстоносен поход ситуацията рязко се влошава. Елеонора не харесала съпруга си, който бил избръснал брадата си. Тя настоявала да си я пусне отново, но след като той отказал, последвал развод. Елеонора заминала за Англия, омъжила се за крал Хенри II и поискала обратно зестрата си - двете френски провинции. Така Луи VII заради ината си да си пусне отново брадата, се лишил и от жена си, и от Аквитания. А отказът му реално станал повод за нова война между Англия и Франция.

Сладкарница

Войната между Мексико и Франция започнала заради френския сладкар Ремонтел. Той искал обезщетение от мексиканските власти, тъй като по време на размирици сладкарницата му е била унищожена. Тъй като не получил нищо, десет години по-късно се обърнал за помощ към краля на Франция – Луи Филип I. Кралят поискал изплащането на 600 000 песос на французите, които били пострадали заради размириците. Мексико отказала, при което Франция блокира всички пристанища на страната и така избухнала война, която продължила една година - 1838-1839. В крайна сметка Мексико се съгласила да изплати дълга.

Ключ и кандила

Кримската война (1853-1856), в която загиват общо 750 000 души, е най-кървавият сблъсък в историята за стогодишния период, разделящ битката при Ватерло от избухването на Първата световна война. И въпреки че се води в епохата на железниците и телеграфа, повод за войната става църковен спор в това число и кой да държи ключа от Божи гроб.

Френският император Наполеон III иска от Османската империя да го признае за суверен на Светите земи. Русия оспорва френските искания. И когато през май 1853 г. Портата отговаря с отказ на искането на Вселенската патриаршия колко кандила да държи тя в църквата на Божия гроб в Ерусалим и кой да получава ключа от храма при отварянето му, руският цар Николай I заповядва на руските войски да нахлуят във васалните на султана дунавски княжества Молдова и Влашко. Така кървавата война започва.

Коне

Войната между арабските племена Абс и Дубиян пък продължила 40 години (610-650), а причината била конно състезание. Племето Абс се състезавало с кон, наречен Дахис, a племето Дубиян с кон, носещ името Габра. „Джакпотът“ за победителя бил 100 камили. В началото Габра водел, но е бил изпреварен от Дахис. Състезателят от племето Абс бил обвинен в измама, тъй като избутал претендента си малко преди финала. Губещото племе отказало да плати залога, защото се чувствало измамено и започнала война, чийто изход остава неясен за историята.

Исландия и Великобритания воюват за риба

Три рибни войни избухват между Исландия и Великобритания, за щастие само с една жертва. Причината е спор за правата за риболов на треска между двете държави. През 1958 г. Исландия самоволно увеличила риболовните си граници от 6 км на 12 км, а през 1972 стигнала до 80 км. Двете страни първоначално се споразумели за граници, до които британските рибари ще могат до ловуват. Но след като споразумението изтекло, Ирландия за трети път увеличила границите си. Този път от 80 км до малко над 320 км. Успоредно с това скандинавците забранили на британските рибари да нахлуват в ирландските води. В крайна сметка след намесата на НАТО двете държави стигнали до мирно споразумение.