2

К омандирът на руските военни действия в Украйна генерал Сергей Суровикин даде първото си интервю, откакто застана начело на армията и предупреди, че е готов да вземе „най-тежките решения“, за да постигне зададените цели.

Той каза, че обстановката в зоната конфликта е напрегната, тъй като украинците се опитват да атакуват руската армия на три места. „Ние не се стремим към високи темпове на напредък, ние защитаваме всеки войник и методично прегазваме врага. Това не само минимизира загубите, но и значително намалява броя на цивилните жертви“, разкри той стратегията на Москва.

„С украинците сме един народ и искаме едно и също нещо - Украйна да бъде независима от Запада и НАТО, приятелска държава на Русия. Нашият враг е престъпният режим, който тласка гражданите на Украйна към смърт. Този режим изтегля всички налични резерви на предната линия. По принцип това са сили за териториална отбрана. Те са обречени на унищожение. За да предотвратят бягството от фронтовата линия, украинските власти използват отряди от националисти, които стрелят по всеки, който се опита да напусне бойното поле“, каза Суровикин. По негови сметки дневните загуби на Украйна във войната варират от 600 до 1000 души убити и ранени.

Суровикин, който е известен от войната в Сирия с бруталните си методи на водене на бойни действия, обърна особено внимание на опитите за контраатака на Украйна в Херсон. „Обстановката там е тежка. Врагът целенасочено поразява инфраструктурата и жилищните сгради на Херсон - Антоновският мост и язовирът на водноелектрическата централа Каховка са повредени от ракети HIMARS. Имаме информация за възможно използване от страна на Киев на забранени методи на водене на война в района на Херсон. Подготвя се ракетен удар по язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа и ракетно-артилерийски удар по града без анализ на целите. Първият ни приоритет е да запазим живота и здравето на цивилните. По-нататъшните ни планове и действия по отношение на самия Херсон ще зависят от настоящата ситуация. Ще действаме съзнателно, своевременно, като не изключваме приемането на най-трудните решения", предупреди той.