0

Е ксцентричният милиардер Илон Мъск предизвика истинска буря в Туитър, след като предложи няколко стъпки за мир между Русия и Украйна, които са в полза на Москва.

Собственикът на „Тесла“ написа следното:

Мир между Украйна и Русия:

- Повторни избори в анексираните региони под наблюдението на ООН. Русия си тръгва, ако това е волята на народа.

- Крим формално е част от Русия, както е от 1783 г. (до грешката на Хрушчов).

- Водоснабдяването на Крим е осигурено.

- Украйна остава неутрална.

Мъск дори пусна анкета, като добави, че изброените от него точки са „много вероятно да бъдат резултата в крайна сметка – въпросът е само колко ще умрат преди това. Също така си струва да се отбележи, че възможен, макар и малко вероятен изход от този конфликт е ядрена война“.

По-късно Мъск продължи да предизвиква Киев като пусна нова анкета с въпроса: Хората, които живеят в Донбас и Крим, трябва да решат дали искат да са част от Русия или Украйна.

Мъск защити мнението си, като написа: „Русия прави частична мобилизация. Те ще преминават към пълна военна мобилизация, ако Крим бъде изложен на риск. Смъртта и от двете страни ще бъде опустошителна. Русия има 3 пъти по-голямо население от Украйна, така че победата за Украйна е малко вероятна в тотална война. Ако ви е грижа за народа на Украйна, търсете мир“.

Изказванията му предизвикаха гнева на Киев. Президентът на Украйна Володимир Зеленски пусна анкета в Туитър с въпроса: Кой Илон Мъск харесвате повече? Този, който подкрепя Украйна или този, който подкрепя Русия?“.

Един от съветниците на Зеленски Миахило Подоляк обвини милиардера, че се опитва да легитимира „незаконните“ референдуми в ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие.