0

С лед като направи дебюта си във войната в Украйна на 13 септември, иранският дрон „ Shahed 136“ се превърна в ад за украинската армия и важен коз в ръцете на Русия.

Само в последните няколко дни безпилотникът тип камикадзе удари важни цели в Одеса, сред които щаба на украинска военноморска база. Украинската армия също така се оплака, че дроновете много успешно се справят с американските ракетни установки HIMARS и гаубиците M777.

„Shahed 136“ се оказа особено ценен заради своите антирадиационни способности, които са полезни за потискане на противовъздушната отбрана. Той също така има достатъчен обхват, за да ударя по цели, които се намират във вътрешността на Украйна. Дронът е предназначен за еднократна употреба, като използва своето заредено с експлозиви тяло като оръжие. По тази причина тези безпилотници се наричат „камикадзе“ или „самоубийци“, а експерти смятат, че Москва ги използва като по-евтини крилати ракети. Военните експерти смятат, че дроновете ще носят все повече главоболия на Киев, тъй като огромните печалби на Русия от енергийни източници й позволява, да купува неограничени количества от безпилотниците.