0

С тотици пенсионери излязоха по улиците на Атина днес с искане за увеличение на пенсионните плащания. Възрастните хора са изправени пред трудности да посрещнат растящата инфлация и разходите за енергия. Според полицията 1300 души са демонстрирали в центъра на столицата, предаде АФП.

„С покачващите се цени пенсията изчезва в първите пет дни след получаването й“, каза Джорджия Фармакиди, която ръководи синдиката на пенсионерите от остров Родос. „Тази година няма да се пуска парно в нашата жилищна кооперация, защото никой не може да си го позволи“, допълни Фармакиди.

Протестиращите направиха и шествие до парламента с транспаранти, призоваващи за „намаляване на цените на основните стоки“ и „мерки за защита на здравето“

Финансовата криза и строгите икономии, наложени в цялата страна през последното десетилетие, "изядоха" заплатите и пенсиите.

Александрос Соломос, пенсиониран работник от фабрика, се жалва, че не може да живее с месечната си пенсия от 640 евро. „Как можем да се справим с високите цени на енергията и инфлацията? Ние сме на ръба на бедността и глада, а жена ми няма никакви доходи. Намалиха ни пенсията, но управляващите имат достатъчно пари, за да живеят добре“, казва 75-годишният мъж, критикувайки консерваторите и предишното ляво управление.

Гърция е похарчила девет милиарда евро тази година за справяне с енергийната криза и кризата с Covid, съобщи финансовият министър Христос Стайкурас.

Инфлацията в Гърция отбеляза своя пик през юни т.г., като оттогава насам плавно намалява.