0

И сторията на Ивана Тръмп е достойна за книга - от бягство от комунизма до жената на един от най-влиятелните хора в Америка. Първата съпруга на бившият президент на САЩ Доналд Тръмп почина на 73 години в Ню Йорк.

След кончината на Ивана първите думи на Тръмп бяха, че е била красива и невероятна жена: "Тя водеше страхотен и вдъхновяващ живот. Нейната гордост и радост бяха трите й деца - Доналд младши, Иванка и Ерик. Тя беше толкова горда с тях, както всички ние бяхме толкова горди с нея".

Двамата се женят през 1977 г. и се развеждат през 1992 г. Имат три деца: Доналд младши, Иванка и Ерик.

"Ивана Тръмп беше борец. Тя избяга от комунизма и стана част от тази страна. Научи децата си на упоритост и твърдост, на състрадание и решителност“, каза семейство Тръмп в изявление, цитирано от телевизия Ей Би Си нюз. Ивана израства в Чехословакия по време на комунизма.

Бившата манекенка, която като млада е била част от младежкия национален отбор на Чехословакия по ски, Ивана Тръмп изиграва роля в изграждането на медийния образ на съпруга си през 80-те години, когато двамата са една от най-известните и влиятелни съпружески двойки в Ню Йорк.

Техният развод, случил се след широко отразената афера на Доналд Тръмп с актрисата Марла Мейпълс, за която той по-късно се жени, беше широко експлоатирана от ноюйоркските таблоиди.

Докато Доналд Тръмп сам гради ранния си успех, прониквайки в силно конкурентния пазар на недвижими имоти в Манхатън, Ивана изиграва голяма роля за изграждането на семейния бизнес малко след женитбата им, съобщава в. „Ню Йорк таймс“.

Тя работи редом със съпруга си по строежа на „Тръмп тауър“ – неговата знакова сграда на Пето авеню в Манхатън, и по привличали голямо внимание проекти като „Тръмп Тадж Махал казино ризорт“ в Атлантик сити, щата Ню Джърси, посочва в. „Ню Йорк таймс“.

Ивана Тръмп беше вицепрезидент по интериорния дизайн на „Тръмп организейшън“ и управляваше историческия хотел „Плаза“, който Тръмп придобива през 1988 г., като същевременно отглежда трите им деца.

В семейното изявление се казва, че майката на Ивана е още жива, след не остават трите й деца и 10 внуци.

Ивана Мари Зелничкова е родена на 20 февруари 1949 г. в малко преди това преименувания от комунистите на Готвалдов чехословашки град Злин, припомня Асошиейтед прес.

Смъртта на Ивана Тръмп е настъпила в резултат на злополука