0

Г убернаторът на Флорида Рон Десантис обяви вчера извънредно положение в 35 окръга на щата заради заплахата от тропическата буря „Милтън“ за този американски щат, който все още не се е съвзел от шока, причинен от мощния ураган „Хелън", отнел живота на 14 души, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Ще продължим да използваме ресурсите на щата, за да се подготвим за ефективни операции по издирване и спасяване, възстановяване на електрозахранването и регулиране на пътищата“, написа Десантис в социалната мрежа "Екс".

Тропическата буря "Милтън", която в момента се движи в западната част на Мексиканския залив, „се очаква да се превърне в голям ураган, докато се насочва към Флорида до средата на следващата седмица“, съобщи Националната метеорологична служба на САЩ, също в "Екс".

Ранните прогнози сочат, че "Милтън" вероятно ще премине през Флорида, преди да достигне Атлантическия океан, като Националният център по ураганите (НЦУ) предупреждава за „потенциално смъртоносни последици за части от западната част на Флорида във вторник или сряда“.

Според изчисления на АФП, основани на данни, публикувани от властите, ураганът „Хелън“ е отнел живота на най-малко 220 души в югоизточната част на САЩ, включително 14 души във Флорида.

Според учените изменението на климата прави по-вероятно бързото засилване на бурите и увеличава риска от по-мощни урагани, като затопля водите на моретата и океаните.