0

К итай няма да позволи на Съединените щати да диктуват двустранните му отношения с Русия. Това заяви на редовен брифинг говорителят на китайското външно министерство Мао Нин.

Тя подчерта, че САЩ нямат право да се занимават с руско-китайските отношения и посочи, че Пекин "няма търпи натиск и заплахи от американска страна".

Мао отбеляза, че Вашингтон не само изпраща военна помощ на Киев, но също така нарушава три съвместни комюникета на САЩ и Китай, като продава модерно въоръжение на Тайван.

Изявлението ѝ е в отговор на многократните обвинения, че Пекин възнамерява да изпрати оръжия на Москва и може да помогне на Русия да заобиколи санкциите, наложени ѝ от Запада.

Китай винаги е поддържал комуникация с всички страни в конфликта Русия-Украйна, включително с Киев, каза още говорителката на външното министерство по повод думите на украинския президент Володимир Зеленски, че би приветствал преговори с Китай.

Относно изказването на украинския лидер, че планира да говори с китайския президент Си Дзинпин, Мао отвърна, че "позицията на Китай по украинската криза е последователна и много ясна", съобщава "Ройтерс".

"Основното да призоваваме за мир и да насърчаваме диалога и политическото разрешаване на кризата. Винаги сме поддържали комуникация със замесените страни, включително с Украйна", увери тя.

В петък Зеленски заяви, че планира да се срещне със Си, но не уточни кога може да се състои подобна среща.

В петък Китай публикува т.нар. "мирен план" с идеите си за уреждане на войната.

В документа, включващ 12 точки, Пекин призова Русия и Украйна да проведат мирни преговори възможно най-скоро и предупреди, че в конфликта не трябва да се използват ядрени оръжия.