0

П резидентът Володимир Зеленски влезе в класация на за най-значимите украинци на всички времена. Класацията е направена след проучване на социологическа група "Рейтинг" в рамките на проекта "Народен ТОП".

Чрез отворен въпрос респондентите посочиха имената на известни личности, които смятат за достойни за тази класация. Настоящият президент Зеленски се нареди на второ място след поета Тарас Шевченко. В тройката влиза и поетесата Леся Украинка. На четвърто място украинците са поставили Богдан Хмелницки, който е бил начело на запорожките казци. Петицата се затваря от скандалния ултранационалист Степан Бандера, който е сътрудничил на германските нацисти.

В списъка влизат още командирът на украинската армия Валери Залужний, както и спортисти като Андрий Шевченко и братята Кличко.

Интересно е, че украинците приемат за свои и руския писател Николай Гогол, защото е роден в град, който се намира на територията на днешна Украйна, както и съветския учен и конструктор в областта на ракетната и космическата техника Сергей Корольов, роден в украинския град Житомир