0

С амолет на Korean Air Lines Co Ltd (003490.KS) със 173 души на борда е излязъл извън пистата на международното летище Себу във Филипините късно снощи, съобщиха от авиокомпанията, като добавиха, че няма пострадали и всички пътници са евакуирани безопасно.

Широкофюзелажният самолет A330 на Airbus SE (AIR.PA), изпълняващ полет от Сеул до Себу, се е опитал да кацне два пъти при лошо време, преди да излезе от пистата при третия опит в 23:07 ч. местно време, се казва в изявление на Korean Air.

"Пътниците са били ескортирани до три местни хотела и се организира алтернативен полет", заяви авиокомпанията за полет KE361. "В момента установяваме причината за инцидента".

Непотвърдени снимки от мястото на инцидента в социалните медии показаха големи щети по самолета, като носовият колесник изглеждаше разрушен.

Президентът на Korean Air Кихон У публикува на уебсайта на авиокомпанията извинително писмо във връзка с полета, като отбеляза, че ще бъде извършено задълбочено разследване съвместно с местните авиационни власти и корейските власти, за да се установи причината.

Самолетът A330-300, претърпял злополуката е доставен нов на Korean Air през 1998 г., според уебсайта за проследяване на полети FlightRadar24, който заяви, че други полети до Себу са били отклонени към други летища или са се върнали в началната си точка.

Според Aviation Safety Network, уебсайт, който събира данни за авиационни произшествия, Korean Air не е имала фатална пътническа катастрофа от 1997 г. насам.