0

С лед няколко дни ще cе навърши месец от cмъpтта на Елизабет Втора. Официалният период на траур пpиключи и новият крал вече се зае с очакващите го задължения. Като първото държавно посещение във Великобритания, откакто новият крал пое властта, на президента на Република Южна Африка (РЮА) Сирил Рамапоса.

Това предаде Ройтерс, като се позова на Бъкингамския дворец. Рамапоса е приел поканата на британски монарх да направи визита в Обединеното кралство от 22 до 24 ноември.

В същото време в Лондон бяха показани за първи път новите монети с лика на крал Чарлз Трети. До седмици в обращение ще влязат 50 пенса с неговия образ, съобщи Би Би Си. Обществената медия получи първа достъп до тях, както и до възпоменателна монета от 5 лири, която също включва изображение на краля, дело на британския скулптор Мартин Дженингс.

Визитата

Трима предишни южноафрикански президенти са били на държавно посещение във Великобритания - Нелсън Мандела, Табо Мбеки и Джейкъб Зума.

Великобритания е четвъртият по големина пазар за южноафриканския износ. По официални данни вносът на стоки и услуги в Обединеното кралство е около 8 милиарда британски лири, а британският износ за РЮА м.г. е възлязъл на 4 милиарда лири стерлинги (4,5 милиарда долара).

Без корона

Монетите с образа на новия крал следват вековната традиция, според която монархът е обърнат наляво - в обратната посока на своя предшественик. Както и при предишните британски крале и за разлика от кралицата, той не носи корона.

Крал Чарлз Трети лично е одобрил изображението и според запознати е доволен от приликата на образа му върху тях. Кралският монетен двор ще пусне монетите за продажба на колекционери в началото на следващата седмица.

Монетата от 50 пенса ще бъде достъпна за общо ползване много преди края на годината, като ще се разпространява според търсенето от банките и пощите. Монетите с лика на покойната кралица също остават в обращение и ще бъдат приемани в магазините.

Ан Джесъп, главен изпълнителен директор на Кралския монетен двор, заяви, че монетите обикновено издържат 20 години, така че и монетите с лика на кралица Елизабет, и тези с образа на крал Чарлз Трети ще се ползват паралелно.