0

Б ританската агенция за околната среда обяви в петък суша в големи части на Англия. Според канала Sky News компаниите и домакинствата на Острова ще трябва да ограничат потреблението на вода.

Заради рекордно високи температури и значително по-ниски от средните валежи, последната оценка на агенцията е, че сушата засяга югозападната, южната, централната и източната част на Англия, включително Лондон. Суша се очаква също да бъде обявена в края на август в северен Йоркшир и Уест Мидландс в западна Англия.

Според действащите в страната критерии суша се обявява при затруднено водоснабдяване и възникване на локални горски и тревни пожари в засегнатите райони, както и намаляване на добивите от редица култури. Силна суша, която все още не е обявена, има по-тежки последици, включително изчерпване на водните ресурси и липса на фураж за животните, както и голям брой пожари, причиняващи широко разпространени и дългосрочни щети на околната среда. Последните два подобни случая в кралството бяха през 2011 и 2018 г.

Вече ще бъде по-лесно за компаниите, отговорни за водоснабдяването на региони, които са изправени пред суша, да налагат забрани за използването на маркучи и автоматични пръскачки за поливане на градински растения и тревни площи, миене на сгради и автомобили. Британски фермери предупреждават, че реколтата от картофи през 2022 г. може да бъде наполовина от планираната. Заради жегите се намалява и млечността на кравите.

На 19 юли температурата на въздуха в кралството актуализира три пъти върховете си, надхвърляйки границата от 40 градуса за първи път в историята. От началото на август в Англия отново се наблюдават необичайни горещини. В петък в много южни райони въздухът може да се затопли до 35 градуса по Целзий.

Метеорологичната служба на Обединеното кралство изчислява, че юли е бил най-сухият за Англия от 111 години. От началото на 2022 г. всеки месец с изключение на февруари валежите са по-малко от средните за страната. Експертите се опасяват, че сухото време ще продължи до края на годината, което няма да позволи ефективно попълване на запасите във водоемите.