0

К убинците очакват в понеделник резултатите от референдума за нов Семеен кодекс, който включва по-специално еднополовите бракове и сурогатното майчинство и получи активната подкрепа на правителството, информира БТА, цитирайки Франс прес.

Според последните данни на Националния избирателен съвет, вчера в късния следобед, час преди края на гласуването, избирателната активност е надхвърлила 68 процента. Очаква се резултатите да бъдат обявени днес и текстът ще влезе в сила незабавно, ако получи повече от 50% от гласовете.

Около 8,4 милиона кубинци бяха помолени да отговорят с "да" или "не" на въпроса дали приемат новия Семеен кодекс.

Очевидци казват, че избирателната активност е била по-ниска от обикновено. Конституцията от 2019 г., която също беше предмет на референдум, беше одобрена от близо 87% от гласоподавателите при избирателна активност от 90,15 на сто.

Новият Семеен кодекс на комунистическия остров дефинира брака като съюз на "двама души", легализира еднополовите бракове и разрешава осиновяването от еднополови родители. Освен това той подобрява защитата на правата на децата, възрастните хора и хората с увреждания и въвежда възможността за законово признаване на няколко бащи и майки, в допълнение към биологичните родители, както и разрешава сурогатното майчинство с нетърговска цел.

Някои от тези теми остават чувствителни в кубинското общество. Има противници на промените, които смятат, че те "отиват твърде далеч", отбелязва АФП.

През 60-те и 70-те години на миналия век комунистическото правителство изключваше хомосексуалните. През последните двадесет години обаче, отношението на властите към тях се промени значително и вотът "за" получи активната подкрепа на правителството, по електронните медии и в социалните мрежи.

Това е първият случай, когато кубинците одобряват на референдум нов закон - досега тази стъпка се прилагаше само за текстове на Конституцията.