0

З еметресение с магнитуд 5,7 по Рихтер беше регистрирано в 15.16 ч. в областта Олтения, окръг Горж, според данни на Националния институт по геофизика на Румъния.

Земетресението е с дълбочина 40 км и е локализирано на 102 км от Крайова, на 120 км северозападно от Сибиу и на 146 км от Питещ.

Най-осезателно са го усетили в Тимишоара. Трусът е усетен и в България.

В 15.26 е регистриран вторичен трус с магнитуд 3,4 по Рихтер на дълбочина 10 км. Две минути по-късно е регистриран и трети с магнитуд 3,5 по Рихтер на дълбочина 5 км.

Земетресенията са в същия район, където вчера беше регистрирано земетресение от 5,2 по Рихтер, последвано от три вторични труса. 

„20 обаждания са постъпили на спешния телефон 112 от жители на Клуж. Те са съобщили, че са забелязали пукнатини по фасадите на няколко сгради. Специално превозно средство е изпратено да извърши обследващи мисии в Клуж-Напока и Флорещ“, информират от Инспектората за спешни ситуации в Клуж. Създаден е и окръжен център за координация и оперативен мониторинг на ситуацията.

Днешното земетресение с магнитуд 5,7 по Рихтер причини серия от материални щети в Търгу Жиу. Кметството беше евакуирано, няколко димни комина са се срутили и са повредили автомобилите в близост. "Интензитетът на земетресението беше много висок, но и продължителността му, мисля, че беше по-дълга“, коментира за Диджи24 кметът на Търгу Жиу Марчел Романеску. 

Междувременно румънският премиер Николае Чука проведе телефонен разговор с ръководителя на Департамента за извънредни ситуации д-р Раед Арафат във връзка със земетресението. След консултации с министъра на вътрешните работи Лучиан Боде е задействана оперативна група за наблюдение на системата за намеса при извънредни ситуации в рамките на координационния център на министерството.

Европейско-средиземноморският сеизмологичен център също съобщи за трус с магнитуд  5,7 в Румъния днес.