0

В Кабул са пристигнали 18-е тела на загинали мигранти край софийското село Локорско, съобщава Асошиейтед прес. цитирайки информация на министерството на външните работи на Афганистан.

Труповете на чужденците бяха открити в изоставен камион край София на 17 февруари. Разследването показа, че причина за смъртта на всички тях е задушаване. Задържани бяха общо седем души.

Дни по-късно директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов обяви, че това е най-смъртоностния инцидент с мигранти у нас. По думите му те били „притиснати един към друг като в консервна кутия. Това е довело до бавна и мъчителна смърт.

Заместник-говорителят на афганистанското министерство на външните работи Зия Ахмад Такал заяви, че талибанското правителство на страната е платило за репатрирането на телата. Той обвини за забавеното им връщане българските правни процедури и "жестоките банкови ограничения", наложени на Афганистан, след като талибаните взеха властта през август 2021 г. на фона на изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от страната.

Телата на починалите са предадени на техните семейства, уточни говорителят и призова афганистанците да не рискуват живота си по нелегални контрабандни маршрути.

Други 34 афганистански мигранти, които се намирали в същия камион, са оцелели, макар да са били обезводнени и премръзнали. Те са влезли в България от Турция с надеждата да стигнат до Западна Европа, предаде БТА.

Откакто поеха управлението в Афганистан, талибаните наложиха мерки в съответствие със своето строго тълкуване на шериата - ислямското право. Те забраниха на жените да посещават обществени места и образованието на момичетата след шести клас. Международната общност осъди действията им, което доведе до по-нататъшна изолация на страната, която е изправена пред икономическа криза и заплашена от суша.

СЛУЧАЯТ "ЛОКОРСКО": Мигрантите в камиона-ковчег умирали бавно и мъчително

РЕШЕТКИ: Петимата трафиканти от Локорско остават в ареста

АЛЧЕН ЗА ПАРИ: Зетят на Тита знаел, че бежанците се задушават