0

З еметресение с магнитуд 5,1 по скалата на Рихтер на 269 км дълбочина е регистрирано в Южна Италия. Това съобщи Европейско‑средиземноморският сеизмологичен център.

По последни данни няма информация за жертви или щети.

Трусът е отчетен в 22:42 часа снощи край северното крайбрежие на Калабрия. "За щастие, земетресението е станало на много голяма дълбочина, около 286 км, което означава, че на повърхността на земята ефектите му отслабват. Заради магнитуда от 5,1 по Рихтер и голямата му дълбочина, обаче, то е усетено  в голяма част от региона". Това писаха от "Гражданска защита на Калабрия" във "Фейсбук".

Ситуацията се следи постоянно. Централата на пожарната е в контакт с кметовете на общините, които са най-близо до епицентъра, пише ilmessaggero.it.

В социалните мрежи има много съобщения за земетресението. Повечето от тях идват от южните италиански градове Катандзаро, Вибонезе и Кротоне, от равнината на Джоя Тауро и от Реджо Калабрия до Бриндизи и Месина.

Свидетели описват звуците, предшестващи труса, като "рев".

Няма подадени молби за помощ от хората, няма получени доклади за щети в оперативния център на пожарникарите след земетресението с магнитуд 5,1 по Рихтер.