0

Н овият пакет от американска военна помощ за Киев на стойност 1 млрд. долара потвърждава, че САЩ нямат намерение да съдействат за мирно уреждане на кризата в Украйна, а искат да удължат конфликта. Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов заяви това в понеделник.

"Вашингтон продължава да налива масло в огъня на украинския конфликт. Отпускането на допълнителни 1 милиард долара за тази цел потвърждава, че САЩ не възнамеряват да се вслушат в гласа на разума и няма да допринесат за мирното разрешаване на кризата. На този фон изявленията на представители на администрацията, че доставките на военни продукти ще укрепят позициите на Киев на "вероятната" маса за преговори, изглеждат особено цинични. Не е ясно как може да се говори за диалог в момент, когато единствената цел на САЩ е да протакат конфликта колкото се може повече", заяви Антонов, цитиран от пресслужбата на посолството в канала си в Telegram.

Според него САЩ все повече се въвличат в конфликта в Украйна, приближавайки се до опасна граница в конфронтацията с Русия.

"Късогледите ходове на Вашингтон създават илюзия у безскрупулните фигури в Киев за възможност да "изтощят" Русия и да спечелят на бойното поле. В резултат на това броят на жертвите на авантюристичната политика на управляващата класа в Украйна нараства. Съединените американски щати все повече се въвличат в конфликта, приближавайки се до опасна граница в конфронтацията си с Руската федерация. Подобна линия няма да допринесе за мира и сигурността и само ще удължи агонията на украинския режим", каза Антонов.

"Развиващите се страни наблюдават политиката на Вашингтон по отношение на Украйна с изненада и неразбиране", допълни руският посланик Антонов.