0

П ожелавайки успех на Риши Сунак, Лиз Тръс напусна резиденцията на "Даунинг стрийт" 10. Минути по-късно тя вече беше Бъкингамския дворец, за да връчи оставката си на крал Чарлз III. Преди това Тръс изнесе прощална реч, в която заяви, че е „по-убедена от всякога, че британците трябва да бъдат смели и да се изправят пред предизвикателствата, които стоят пред тях."

„В краткия си период на управление това правителство действа решително. Помогнахме на милиони домакинства да се справят с енергийната криза. Но сега, повече от всякога, трябва да бъдем смели и да посрещнем предизвикателствата, пред които сме изправени”, каза още Тръс.

Новият премиер на Великобритания Риши Сунак встъпва в длъжност

Тя благодари на семейството, приятелите и хората от политическия ѝ кабинет за любовта и подкрепата, която са ѝ оказвали, докато заемаше премиерския пост.

Лиз Тръс цитира и римския философ Сенека: „Не защото нещата са трудни, не се осмеляваме. А защото не се осмеляваме, нещата са трудни“. В прощалната си реч Лиз Тръс обаче отново защити своите планове за понижаване на данъците и отмяна на повишаването на вноските за пенсия от Риши Сунак по времето, когато бе министър на финансите, отбелязва ДПА.

По-късно новият лидер на управляващата Консервативна партия на Великобритания Риши Сунак ще поеме поста министър-председател след аудиенция при краля.