0

Б елият дом беше близо до това да обяви днес, че Кремъл е отговорен за смъртта на собственика на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, за когото се предполага, че е убит в мистериозната авиокатастрофа миналата седмица, предаде Ройтерс.

"Всички ние знаем, че Кремъл има дълга история в убийствата на опонентите си", заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер. "Много е ясно какво се е случило там", добави тя.

Нейният коментар е американското изявление, в което най-ясно досега се прави препратка към възможността руският президент Владимир Путин да е издал заповед за убийството на Пригожин, който вдигна краткотраен бунт срещу Кремъл през юни.

Ръководителят на ЧВК "Вагнер" загина в авиокатастрофа на 23 август, когато самолетът му "Ембраер Легаси 600" внезапно падна от небето в Тверска област минути след като беше излетял от Москва в посока Санкт Петербург. Версиите за падането се разпростират от експлозия на борда до обстрел с ракета земя-въздух.

Американският президент Джо Байдън заяви пред медиите миналата седмица, че САЩ се опитват да стигнат до заключение как самолетът е бил свален. "Опитваме са да изясним причината прецизно", каза Байдън в петък, като добави, че не е изненадан, че Пригожин е бил убит, след като се е противопоставил на Путин.