0

П резидентът на Украйна Володимир Зеленски представи пет точки за постигане на мир в Украйна по време на своята видео реч пред Общото събрание на ООН (ОС).

„Ще представя формула, която може да работи не само за нас, но и за всички, които могат да попаднат в подобна ситуация. Това е формула, която предполага наказание за престъпление, предполага защита на живота, възстановяване на сигурността и териториалната цялост, гарантира сигурност и предполага решителност“, каза Зеленски.

Според украинския лидер първият параграф на формулата - наказание - предполага въвеждането на санкционни ограничения, блокирането на търговските и дипломатическите отношения, както и създаването на трибунал. „Правителството на Украйна е подготвило конкретни стъпки за създаване на такъв трибунал и тези стъпки ще бъдат представени на всички държави. Украйна ще призове Общото събрание на ООН да подкрепи международния механизъм за компенсации. Разчитаме на вашата подкрепа“, каза президентът.

Вторият елемент, който Зеленски спомена, беше „защита на живота“, което включва финансова и военна помощ от други страни. „Ако държавата има нужда от помощ с оръжие, боеприпаси, такава помощ трябва да бъде предоставена, ако е необходима финансова помощ, тогава тя също трябва да бъде предоставена, ако е необходимо да се помогне с разузнавателни данни, това трябва да бъде направено“, каза той , припомняйки, че Украйна все още се нуждае от финансова подкрепа за вътрешна стабилност.

Точка трета от формулата на президента Зеленски отговаря за възстановяването на териториалната цялост и сигурност на страната. Като част от изпълнението на тази стъпка украинският лидер предложи да се наложат ценови ограничения на енергийните ресурси от Руската федерация.

Четвъртата точка предполага установяването на гаранции за сигурност. „Имаме предложения за подобряване на архитектурата за сигурност за Украйна, за Европа, за целия свят. Вече представяме нашите инициативи на партньорите. Тези от тях, които получат текста на „формулата за мир“, ще се убедят, че тези подробности са много важни за гаранциите за сигурност“, каза президентът.

Последната, пета точка от формулата, Зеленски нарече решителност, без която според него останалите няма да функционират. „Това, което не е в нашата формула, е неутралността. Тези, които говорят за неутралност, когато нашите ценности и самият свят са застрашени, те имат предвид нещо друго, те говорят за безразличие. Всеки за себе си. Ето какво казват. Те изразяват съчувствие само за протокола и затова само се преструват, че защитават някого, но всъщност защитават само собствените си егоистични интереси “, обобщи политикът.