0

К ариерата на Колин Пауъл обхваща някои от най-значимите моменти през последните 40 години. Поради тази причина не е изненадващо, че търг на предмети от имуществото му отразява именно това: подаръци и медали от чуждестранни високопоставени лица и президенти, снимки от полагането на клетва като държавен секретар на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Но може би по-причудливите предмети разказват по-добре за това какъв човек е бил той: светлинен меч от "Междузвездни войни", подарен му от Джордж Лукас, шлем за състезателен автомобил, сувенири, свързани с полковете на афроамериканската армия от 19-и век, които Пауъл защитава през цялата си кариера, плакети, графики, месингова дръжка за врата, многобройни писалки.

Сред лотовете, които привличат вниманието, е светлинен меч с надпис "На генерал Пауъл от генерал Скайуокър", подписан от Джордж Лукас, както и състезателен шлем, с подписите на пилотите в първото състезание за Голямата награда на Балтимор през 2011 г. Пауъл, любител на автомобилите, е почетен маршал на събитието. 

Участниците в търга могат да наддават за близо 400 артикула - големи и малки, значими и светски, средствата от продажбата на които ще отидат за благотворителност.

"Това е истинска капсула на американската история през последните четири или пет десетилетия", казва Елизабет Хейни Уейнстийн, собственик и президент на "Потомак Къмпани" (The Potomack Company), аукционната къща, която организира търга.

Преглеждайки множеството артикули, които отразяват взаимодействието на Колин Пауъл както със световните лидери, така и с обикновените американци, които са му били почитатели, Уейнстийн отбелязва, че неговата доброта се откроява толкова, колкото и историческото му значение.

Търгът вече е в ход и ще продължи до 16 ноември. Организаторите оценяват предложените артикули на сума между 88 000 и 144 000 долара, съобщи БТА.

Колин Пауъл почина миналата година на 84-годишна възраст. Той беше държавен секретар на САЩ по време на първия мандат на президента Джордж У. Буш от 2001 до 2005 г., включително по време на войната в Ирак. Преди това е бил съветник по националната сигурност в администрацията на Рейгън и председател на Обединения комитет на началник-щабовете в администрацията на Джордж Буш, когато Пауъл играе ключова роля във войната в Персийския залив.