0

Ф илипините и Китай се обвиниха взаимно в опасни маневри и сблъсъци в спорните води в Южнокитайско море. Това е най-новата ескалация между двете държави във връзка с морските претенции. 

БИЯТ ТРЕВОГА: Китайски чесън е заплаха за сигурността на САЩ!

Говорителят на Националната работна група за Западно Филипинско море (NTF-WPS) Джей Тариела заяви, че корабите на китайската брегова охрана и морската милиция са „тормозили, блокирали и извършвали опасни маневри спрямо филипинските граждански кораби за доставки – в още един опит за незаконно възпрепятстване на рутинна мисия за снабдяване и ротация“.

Бреговата охрана на Филипините съобщи, че най-малко два от корабите й са били повредени в резултат на стрелба с водни оръдия.

ЩЕ ПРОВАЛИ ЛИ ПРАЗНИЦИТЕ? Лекар зове за строги мерки заради китайската пневмония

Китайската брегова охрана обаче каза, че филипинските кораби са „незаконно нахлули“ във водите ѝ и че предприела „мерки за контрол срещу филипинските кораби в съответствие със закона“.

В него се казва, че филипински кораб е „пренебрегнал множество предупреждения от Китай“ и „умишлено е завил и се е сблъскал по непрофесионален, опасен начин“ с китайска лодка. „Отговорността е изцяло на Филипините“, каза китайската брегова охрана.

БГ ГЕРОИТЕ ПО СВЕТА: Христо Ботев се извисява в Китай (СНИМКИ)

Морските спорове в Южнокитайско море се засилиха през последните години, тъй като все по-настоятелният Китай милитаризира оспорваните острови и се изправя срещу регионалните си съперници за техните конкурентни претенции в стратегически важния и богат на ресурси воден път.

Водният път е жизненоважен за международната търговия и също така е дом на огромни плодородни риболовни зони, от които зависят животите и поминъкът на много хора.