0

Р епубликанският сенатор от Флорида Рик Скот писа на министъра на търговията Джина Раймондо, за да предупреди Вашингтон за нова заплаха: китайски чесън. Китай е най-големият износител на пресен чесън, а САЩ са сред най-големите потребители. Но търговията с това популярно луковично растение е в центъра на битката между двете страни от години. Американците обвиняват китайците, че са наводнили пазара с чесън, което в крайна сметка е причинило срив на цената и е навредило на производителите в Калифорния, Орегон, Невада, Вашингтон и Ню Йорк.

От средата на 90-те години на миналия век Съединените щати възприеха политика на мита за ограничаване на вноса и митата върху вносните продукти бяха увеличени при администрацията на Тръмп. Но в писмото си сенатор Скот отива по-далеч, цитирайки опасения за здравето и обвинявайки Китай, че използва човешки изпражнения за наторяване на полета. 

„Качеството и безопасността на чесъна, отглеждан в чужди страни, особено в комунистически Китай, представляват опасения за общественото здраве.“, заявява Рик Скот. 

Скот има предвид практиката за отглеждане на чесън в несигурни хигиенни условия, включително използването на канализация за наторяване на земята и която беще „добре документирани“ от видеоклипове, които се озоваха в интернет, пуснати от блогъри, лобиращи за здравословно хранене. 

Сенаторът призова Министерството на търговията да предприеме действия и да започне разследване на методите на отглеждане на чесъна. 

„Безопасността на храните – добави той – е екзистенциална извънредна ситуация, която представлява сериозна заплаха за нашата национална сигурност, икономически просперитет и обществено здраве“. 

Според изследователи от канадския университет Макгил "няма доказателства", че китайците наистина използват канализацията като тор, но дори и да беше, добавят те, "точно като животинските отпадъци, въпреки че не изглеждат толкова привлекателни, те са много по-безопасни" 

„Урината - пишат изследователи от университета Макгил през 2017 г. - обикновено е свободна от болестотворни патогени, докато почвите помагат за филтрирането и почистването на бактериите, открити в изпражненията“. 

Външната част на чесъна, според канадския университет, "е в състояние да избегне проникването" на канализацията в луковицата. „Разбира се – съветват те – добра идея е чесънът да се измие преди употреба, независимо от произхода му. Потапянето му във вряща вода е безопасно."