0

П ричината за катастрофата на бомбардировача Су-34 в Ейск е попадане на птици в двигателите му, което е довело до възпламеняването му.

Разследващите органи в Русия съобщиха, че в момента на излитането две чайки са ударили двигателите на самолета. Части от птиците са открити от експерти при оглед на останките от бомбардировача.

Полетът на катастрофиралия Су-34 на 17 октомври е бил тренировъчен. Самолетът не е бил въоръжен. Малко след излитането пилотите са съобщили за горящ двигател. Те са успели да катапултират преди самолетът да се разбие в близост до жилищна сграда и да предизвика пожар в нея.

Военен самолет Су-34 се разби в жилищен район на руския град Ейск на територията на Краснодар. 13 души са загинали, сред които 3 деца, а 19 са ранените. Местните власти в Краснодарския край съобщиха тогава, че пожарът е започнал минути след падането на изтребител Су-34.

Двамата пилоти на изтребителя са катапултирали и оцелели. На публикувани в социалните мрежи снимки се вижда парашутист, който се приземява след падането на самолета.

От началото на войната поне 10 военни самолета са катастрофирали не на бойното поле, изчисли Bell. На 24 февруари Ан-26 се разби във Воронежска област; на 8 април МиГ-31 в Ленинградска област; на 17 юни Су-25 в Белгородска област; на 21 юни Су-25 в Ростовска област; на 24 юни Ил-76 в Рязанска област; на 11 септември Су-34 в Крим; на 1 октомври неназован военен самолет в Крим, а на 9 октомври Су-34 и Су-25 в Ростовска област. Последният е от вчера вечерта в Краснодарския край.