0

Р усия ще поднови участието си в споразумението за износ на зърно през Черно море, предаде Ройтерс, като се позова на руското министерство на отбраната.

Страната прекрати участието си в сделката този уикенд и заяви, че не може да гарантира безопасността на цивилните кораби, прекосяващи Черно море, заради атака срещу руския Черноморски флот.

Изминаха три месеца, откакто Организацията на обединените нации сключи споразумение в Истанбул за частично вдигане на блокадата на украинските пристанища от руския флот въпреки продължаващата война и за разрешаване на износа на зърно.

Преди началото на войната Украйна изнасяше 45 милиона тона зърно или слънчогледово масло годишно, което я прави, подобно на Русия, един от най-големите износители на зърно в света.

Това се промени, когато войната започна на 24 февруари. Цените на зърното скочиха, ООН предупреди за глад, особено в бедните страни в Африка, Близкия изток и Азия. На 22 юли руснаците, украинците и турците, с посредничеството на ООН, се договориха за "коридор за зърно": корабите се допускат да влизат празни в украинските пристанища, като предварително се проверяват в Истанбул дали не пренасят оръжия. След натоварване в Одеса или съседните украински пристанища Черноморск и Южне, корабите подлежат на втора проверка при връщането им в Истанбул. В замяна на Русия, която е обект на международни санкции, ѝ е позволено да изнася селскостопански химикали.

Благодарение на споразумението 331 кораба успяха да доставят 7,4 милиона тона зърно по целия свят. Самата ООН нае няколко кораба и изпрати зърно до страни, застрашени от глад, като Етиопия и Сомалия, Йемен или Афганистан.

И преди последната атака с дрон срещу Крим имаше съмнения дали споразумението, което първоначално беше сключено до края на ноември, ще бъде удължено. Неотдавна служители на ООН в Москва се опитаха да договорят продължаване на сделката с още една година. Русия многократно заплашваше да развали споразумението за износ на зърно в случай на терористични актове или саботаж.