0

Р умънският президент Клаус Йоханис, заедно със седем други президенти на страни-членки на НАТО от Централна и Източна Европа, подписаха съвместно изявление, изразяващо подкрепа за присъединяването на Украйна към Северноатлантическия алианс. Това съобщи в неделя в Туитър румънският държавен глава.

"Ние категорично подкрепяме решението на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. за бъдещото присъединяване на Украйна", се казва в документа, който е публикуван на сайта на президентската администрация. Става въпрос и за президентите на Литва, Полша, Северна Македония, Словакия, Черна гора, Чехия и Естония.

Държавните глави, подписали съвместното изявление, изразиха подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, а също така заявиха, че не признават референдумите в Донецката и Луганската народни републики, както и в Запорожка и Херсонска области.

В петък, след анексията на Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон от страна на Москва, Володимир Зеленски поиска страната му незабавно да стане част от Алианса. Желанията му бяха попарени от генералния секретар Йенс Столтенберг, който заяви, че НАТО е готово да помага на Киев, но сега не е моментът страната да се присъедини. В алианса членуват общо 30 държави.