0

С инът на американския президент Джо Байдън - Хънтър, подаде днес федерален съд иск срещу Руди Джулиани, бивш адвокат на предшественика на баща му Доналд Тръмп, и срещу още един адвокат заради хакване на лични компютърни данни, предаде Франс прес.

Джулиани, който е и бивш кмет на Ню Йорк, вече е подсъдим в Джорджия (югоизточна част на САЩ) заедно с още 18 души, сред които и Доналд Тръмп, за предполагаеми незаконни опити за отмяна на резултатите от президентските избори през 2020 г. Той също така е осъден да плати значително обезщетение за клевета на две служителки на избирателната комисия в щата, които той несправедливо е обвинил в измама.

Днес Хънтър Байдън заведе дело в Калифорния, където живее, срещу Руди Джулиани и бившия адвокат на Джулиани -  Робърт Костело, за незаконно извличане и манипулиране на компютърни данни, принадлежащи на него. Той обвинява двамата юристи, че в продължение на години са отделяли изключително много време и енергия за проучване, хакване, манипулиране, възпроизвеждане, разпространяване на данни, които са му били откраднати.

През октомври 2020 г., малко преди президентските избори, републиканците твърдяха, че разполагат с копие на твърдия диск с данни от компютър, който Хънтър Байдън уж оставил в сервиз за компютри и така и не прибрал.

Опонентите на Джо Байдън публикуваха файлове, клеветнически снимки и предполагаеми проблемни имейли от тези данни, в подкрепа на подозренията им за  фаворитизъм на Джо Байдън спрямо сина му.

Миналата седмица Хънтър Байдън също така подаде съдебен иск срещу Службата за вътрешни приходи, обвинявайки я в публични изявления на нейни агенти, "които разкрили поверителна информация" за данъчните му дела.

Той е обвинен, че е измамил данъчната служба и е излъгал, като е попълнил формуляри за придобиване на огнестрелно оръжие през 2018 г., в които е отрекъл зависимостта си от наркотици, за която по-късно е признал.    

Доналд Тръмп и много републикански лидери превърнаха Хънтър Байдън в една от любимите си мишени, виждайки в него ахилесовата пета на президента Джо Байдън, отбелязва Франс прес.